Hoe weet je wanneer de bevalling begint

En dan is het ineens zover: de bevalling lijkt te beginnen. Je verliest wat (slijmerig) bloed bijvoorbeeld (heel normaal), krijgt je eerste weeën en/of verliest vruchtwater. Staat de tas voor het ziekenhuis wel klaar? Is thuis alles geregeld? Kan ik dit? En wanneer ik bel ik de verloskundige? We leggen het je graag nog even uit.

Groen, bruin of geel vruchtwater?
Of start de bevalling vóór 37 weken?

Of onderstaande klachten vóór 37 weken?
Neem ook dan meteen contact op!

Hoe weet je wanneer de bevalling begint?

Onderstaand laten we je zien welke ‘kenmerken’ een bevalling aankondigen en wat je in welk geval moet doen. Je kunt ons in al die gevallen bellen op nummer: 0499 21 54 54 (optie 2) voor de dienstdoende verloskundige. Neem ook gerust contact met ons op als je ongerust bent. Maar je hoeft ons niet te bellen als je slijmproppen verliest of om aan te kondigen dat je denkt dat je gaat bevallen.

Bloedverlies

Een beetje slijmerig bloedverlies is heel normaal. Heb je echter helderrood bloedverlies, meer dan bij een menstruatie het geval is, laat het ons dan direct weten via het nummer dat je hierboven vindt.

Weeënactiviteit

Bij je eerste kindje bel je als de weeën een uur lang om de 3 tot 4 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden. Bij een tweede of een volgend kindje bel je als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen of als ze erg sterk zijn.

Vruchtwaterverlies

Verlies je vruchtwater? Weet dat de vliezen kunnen breken zonder dat je weeën hebt. Bij gebroken vliezen is het belangrijk dat je naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Dit hoort doorzichtig/wittig/roze van kleur te zijn. Als het vruchtwater echter groen/bruin/geel van kleur is, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Bel in die gevallen altijd meteen de dienstdoende verloskundige via bovenstaand nummer.

Helder vruchtwater

Verlies je helder vruchtwater? Als het ’s nachts is, probeer dan nog even wat te gaan slapen en bel de dienstdoende verloskundige de volgende ochtend vanaf 09.00 uur.

Ontspannen en weeën opvangen?

Ben je aan het bevallen? Dan kan het warme water van een douche of bad ontspannend werken. Enerzijds om de weeën op te vangen, maar ook om je lekker fris te voelen. Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 36-37 °C. En ga als je vliezen gebroken zijn alleen in bad na overleg met de verloskundige.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT