Eerste trimester (1-14 weken)

In de eerste fase van je zwangerschap gebeurt er ontzettend veel. De bevruchte eicel groeit uit tot een foetus van 6,7 cm.  Alle belangrijke organen worden gevormd en krijgen een plek. En tussendoor steken ook de eerste zwangerschapskwaaltjes en onzekerheden hun kop op.

Vanaf nu kun je je ook aanmelden bij onze verloskundigenpraktijk. We plannen dan bij voorkeur rond de 8e of 9e week van je zwangerschap een intakegesprek in combinatie met een echo.

BEREKEN JOUW UITGEREKENDE DATUM

heading_decoration
clock_icon

Eerste dag van mijn laatste menstruatie:

DUE DATE RESULT

...

Probable date of conception:

 

Foetal Age Today:

 

Best date range for NT scan:

 

(12 weeks 3 days to 13 weeks 3 days)

Morphology Scan Date:

 

(19 weeks)

First Heart Tones by Doppler:

 

(11 to 12 weeks)

Best time to evaluate cervical length in patient with risk factors:

 

Best time for routine anatomy ultrasound:

 

(18 to 20 weeks)

Estimated Due Date:

 

 

De vervolgconsulten

Tijdens je zwangerschap controleren wij regelmatig hoe het met jou en je baby gaat. Deze controles zijn in het begin van de zwangerschap één keer per maand. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt deze frequentie hoger. En in de laatste maand van je zwangerschap zelfs wekelijks. Deze consulten duren 15 minuten. Verwacht je meer tijd nodig te hebben? Geef dit dan aan, zodat wij de volgende keer meer tijd in kunnen plannen. Tijdens deze spreekuren beantwoorden we je vragen, bespreken we eventuele zwangerschapsklachten en voeren we controles uit. 

Bij ieder bezoek worden de volgende controles uitgevoerd:

  • meten van de bloeddruk;
  • uitwendig onderzoek, waarbij de groei en de ligging van de baby worden vastgesteld;
  • vanaf de 12e week luisteren we met de doptone naar de harttonen van de baby;
  • urineonderzoek gebeurt alleen op indicatie.

Centering Pregnancy

Naast de gewone individuele zwangerschapscontroles, bieden wij ook Centering Pregnancy aan. Een bijzondere vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij je nog uitgebreidere en interactievere zorg krijgt. Dit samen met zo’n 8 tot 12 vrouwen die net zo ver zijn in de zwangerschap als jij dat bent.

Prenatale screening

Alle zwangeren in Nederland hebben het recht om een prenatale screening te doen. Het is aan jou (en je partner) of je hier wel of geen gebruik van wilt maken. En uiteraard geven we jullie hier alle informatie over.

Vergoeding verloskundige hulp

Zowel de verloskundige hulp als Centering Pregnancy worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Wij declareren deze in de meeste gevallen direct bij je zorgverzekeraar en je ontvangt dus geen rekening thuis. Er zijn echter uitzonderingen, dus het is zeker verstandig om vooraf even contact op te nemen met je zorgverzekeraar om informatie in te winnen.

Waar moet je in het 1e trimester nog meer aan denken?

Regel nu al kraamzorg

Het is belangrijk om de kraamzorg al aan het begin van de zwangerschap te regelen. Het is druk in de kraamzorg en een goede kraamhulp is zeker in de eerste week na de bevalling zeker onmisbaar. Kraamzorg kun je meteen na de intake in onze verloskundigenpraktijk aanvragen.

Fysiek zwaar werk

Tijdens de zwangerschap mag je niet verplicht worden om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals zwaar tillen, trekken, duwen of dragen. Zeker nu je zwanger bent, gaat het toch al allemaal wat minder gemakkelijk. Belangrijk is dan om te weten dat je werkgever verplicht is je tijdelijk aangepast werk aan te bieden. Neem in dat geval contact op met je werkgever, de vakbond, of de bedrijfsarts.

Kinderopvang

Hoe sneller geregeld, hoe beter: kinderopvang. Vooral als je je kind straks naar het kinderdagverblijf wilt brengen, moet je er al heel vroeg bij zijn. Veel kinderdagverblijven hebben namelijk erg lange wachtlijsten, zeker voor de populaire maandagen en dinsdagen.

Moeders voor Moeders

Als je zwanger bent kun je andere vrouwen ook helpen om zwanger te worden. Dit met behulp van het prachtige initiatief ‘Moeders voor Moeders’. Zij zamelen urine in van pril zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Meedoen met Moeders voor Moeders kan van de 6e tot en met de 16e week van de zwangerschap.
Aanmelden is mogelijk tot en met de 11e week.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT