Je kraambed

De eerste dagen van je kraamtijd zijn vooral bedoeld om bij te komen van deze achtbaan aan emoties. En om als new born family aan elkaar te wennen. We laten je natuurlijk eerst even lekker tot rust komen. Of er moet in de tussentijd natuurlijk iets zijn waarbij onze hulp welkom is.

Normaliter bezoeken we je een aantal keer vanaf de eerste dag na de bevalling. Dit voor de nodige begeleiding en ondersteuning in het kraambed en om eventuele lichamelijke en/of psychische complicaties bij zowel jou als je kindje vroegtijdig te signaleren. Ook de kraamverzorgster heeft hierin een belangrijke rol en kan ons hierop wijzen. Samen kijken we vervolgens naar het te volgen beleid en lopen we de eerste week regelmatig binnen om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat.

Onze belangrijkste taken aan het kraambed

  • Jou als moeder ondersteunen bij het herstellen van je bevalling (lichamelijk zowel als psychisch).
  • We begeleiden je bij het geven van borstvoeding en/of flesvoeding.
  • En natuurlijk houden we ook de gezondheid van je kindje in de gaten. Daarbij letten we niet alleen op lichamelijke kenmerken, maar ook op gedrag.

Hielprik
Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte krijgt je baby thuis de hielprik. Deze wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de GGD. Na het afnemen van de prik wordt het bloed van je kindje in een laboratorium onderzocht om te zien of het een (zeldzame) erfelijke ziekte heeft. Deelname is gratis en vanzelfsprekend wordt eerst jullie toestemming gevraagd. Ook heb je altijd het recht ‘het niet weten’.

Dus mocht er een ziekte of aandoening zijn waarvan jullie niet willen weten of jullie kindje deze heeft, vermeld dit dan voor het prikken aan de verpleegkundige. Het wordt dan wel onderzocht, maar jullie worden niet ingelicht over de uitslag. Om precies te weten over welke ziekten het gaat, verwijzen we je naar de website van RIVM: www.rivm.nl/hielprik.
De folder krijg je trouwens ook van ons tijdens het bevallingsgesprek en per e-mail.

Gehoorscreening
Tegelijkertijd met de hielprik wordt ook een gehoorscreening uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken of het gehoor van je kindje goed is aangelegd. Soms is het nodig om het onderzoek te herhalen. Dit komt vaker voor, dus niets om jezelf zorgen over te maken. In dat geval wordt er overigens meteen een nieuwe afspraak gepland.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT