Derde trimester (27-40 weken)

En toen ging het ineens rap. Je bent al ver over de helft en dit trimester wordt je baby vier keer zo zwaar. Het is dus helemaal niet vreemd dat je buik nog flink groeit. En je kunt ineens weer last krijgen van hele nieuwe zwangerschapskwalen. Maar: het einde is in zicht!

Rond de 34 tot 35 weken plannen we een ‘bevallingsgesprek’. Ook maken we een liggingsecho om te controleren of je kindje met het hoofdje naar beneden ligt (dit is geen medische en/of groeiecho). We hebben dan uitgebreid de tijd om samen vragen rondom de bevalling te bespreken, we nemen de belinstructies t.a.v. de bevalling door en – indien gewenst – bespreken we samen je/jullie zelf ingevulde geboorteplan.

Waar moet je in het 3e trimester nog meer aan denken?

Goed verzekerd?
Loop alle verzekeringen nog eens door. Straks met een kind heb je misschien een hogere inboedelverzekering nodig of moet de WA-verzekering verhoogd worden? En hoe zit het eigenlijk met de ziektekosten van de kleine? Het is verstandig om je verzekeringen aan te passen aan je groeiende gezin.
Krijg je je ziektekosten terug?
Naast alle basiskosten, zoals het opknappen en inrichten van de babykamer en de aanschaf van de eerste spullen, maak je ook kosten tijdens de bevalling en de kraamzorg. De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden deze kosten. Controleer het voor de zekerheid even.
Eerste babykleertjes
Heel waarschijnlijk heb je de eerste babykleertjes al lang in huis. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan is nu het moment. Koop het liefst kleertjes van katoen, die zitten het lekkerst. En let op dat er geen harde dingetjes aan zitten waar je kind zich aan kan bezeren. Kijk daarnaast of drukkertjes en labeltjes stevig vastzitten. Je kind mag ze er niet af kunnen trekken!
Geboortekaartjes
Het lijkt misschien nog ver weg, maar over iets meer dan 10 weken is je kindje er waarschijnlijk al. Hoog tijd dus om ook de geboortekaartjes alvast te regelen. En vandaag de dag kun je het zo gek niet bedenken of het is er. Loop eens binnen bij een drukker, die heeft honderden mooie, lieve, stoere en unieke voorbeelden liggen. En als je echt wilt opvallen, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan.
Adressen schrijven

Je hebt vast de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaarliggen. Schrijf nu alvast de adressen op de enveloppen. Of maak digitaal een adressenlijst aan en print de etiketten uit. Zo heb je straks meer tijd om juist die eerste bijzondere momenten lekker van je baby te kunnen genieten.

Voogdij
Veel ouders vragen zich af wat er met hun kinderen gebeurt als zij er niet meer zijn. Als er niets geregeld is, wordt dat bepaald door de rechter. Je kunt daarvan afwijken door een testament op te stellen. En het is nu al verstandig om stil te staan bij de vraag: wie krijgt de voogdij over jullie kindje? Als je baby geboren is, kun je dit laten vastleggen bij de notaris.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT