Tweede trimester (14-27 weken)

Het tweede trimester loopt van week 14 tot en met week 27. En meestal is dit een hele fijne periode van je zwangerschap. Zwangerschapskwaaltjes worden minder of verdwijnen. En je krijgt meer energie.

Je kindje groeit in het tweede trimester naar bijna een kilo. De ontwikkeling gaat nu snel. Zo zijn de organen aangelegd, traint je kindje zijn spieren al en oefent hij onder andere met slikken, zuigen en ademen. Ook het gebit is ontwikkeld en de botten worden steeds sterker.

Frequentere controles

In deze periode worden de controles in onze verloskundigenpraktijk ook wat frequenter tot om de paar weken. Verder besteden we rond de 16 weken van je zwangerschap extra aandacht aan de volgende zaken:

  • Is de kraamzorg geregeld?
  • We bespreken de SEO, oftewel de 20 wekenecho, en onze assistente zal deze voor je inplannen. 
  • We geven je een zwangerschapsverklaring. Deze heb je nodig voor je werkgever.
  • Is erkenning geregeld?
  • Wat is je keuze omtrent borstvoeding/flesvoeding?
  • Heb je interesse in een zwangerschapscursus?

Waar moet je in het 2e trimester nog meer aan denken?

Vertel het je werkgever

Ook al hoeft het officieel niet, het is wel verstandig om ook je werkgever tijdig op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Tenslotte ben je er zestien weken tussenuit en zal iemand anders je werk moeten overnemen. Vooral als je je kind straks naar het kinderdagverblijf wilt brengen, is het ook slim om zo snel mogelijk met je werkgever af te stemmen op welke dagen je wilt gaan werken. Zijn jullie eruit? Laat dit dan altijd even op papier vastleggen.

Volg een zwangerschapscursus

Veel zwangere vrouwen denken weinig baat te hebben bij het volgen van een zwangerschapscursus. Maar zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, is het goed om ademhalings- en ontspanningstechnieken aan te leren. Deze vergemakkelijken immers de uiteindelijke bevalling. Veel cursussen zijn voor vrouwen die bij de start ervan tussen de 25 en 30 weken zwanger zijn. Het is dus zinvol om je nu al in te schrijven.

Achternaam kiezen
Alsof het kiezen van een voornaam voor je baby niet al moeilijk genoeg is, mag je ook zelf bepalen welke achternaam je kind krijgt. Die van jou, die van je partner of vanaf 1 januari 2024 zelfs beide. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde partner.
Regel de babyuitzet

Het is nu echt hoog tijd om de grote babyspullen te regelen. Soms zit er een levertijd van maar liefst zes tot tien weken op meubels, kinderwagens, et cetera. En je wilt natuurlijk alles klaar hebben voordat je kindje komt. De babyuitzet en de spullen die je nodig hebt voor de bevalling moeten uiterlijk rond de zevende maand in huis zijn.

Zorg en werk combineren

Bedenk hoe je de zorg van je kindje gaat combineren met een eventuele baan. Ga in overleg met je partner hoe je dit vorm wilt geven. En bekijk de mogelijkheden voor kinderopvang en naschoolse opvang. Daarnaast is het ook mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen. Als je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je hiervoor in aanmerking.

Regel de erkenning

Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voor de 24e week de erkenning van het kindje via de gemeente te regelen. Dit is de verklaring van de aanstaande vader dat hij het vaderschap op zich neemt. Hierdoor krijgt het kind erfrecht en als vader zijnde heb je tevens het recht (en de plicht) om je kind te onderhouden. Bij de erkenning dient ook de toekomstige achternaam van het kindje vastgelegd te worden.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT