Thuisbevalling

Zijn er geen complicaties of bijzonderheden tijdens je zwangerschap? En zijn zowel jij als je baby gezond? Dan mag je in de meeste gevallen gewoon thuis bevallen. Onder begeleiding van je verloskundige is dit overigens net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.

Thuisbevallen heeft een aantal voordelen. Zo ben je thuis meestal meer ontspannen dan in het ziekenhuis, wat kan helpen bij een goed verloop van de bevalling. Je hoeft niet al puffend en al in de auto gezet te worden. Je hebt een kleinere kans op medisch ingrijpen, zoals het gebruik van weeënopwekkers of een ruggenprik. En na de bevalling ben je meteen in je eigen vertrouwde omgeving met je eigen douche, je eigen bed en je eigen spulletjes.

 


Hoe verloopt een thuisbevalling?
Allereerst en vooral: geen bevalling is hetzelfde en daar zal die van jou geen uitzondering op zijn. Je lichaam heeft geen boodschap aan ‘hoe het hoort’. En hoewel makkelijker gezegd dan gedaan: proberen het te nemen zoals het komt, daar hebben jij en je kindje het meeste aan.

Als de bevalling begonnen is, kunnen jullie ons zoals afgesproken bellen. De dienstdoende verloskundige komt langs. Zij observeert de weeën, luistert naar je kindje en voelt hoe het op dat moment ligt. Bij hele krachtige weeën willen we ook een inwendig onderzoek doen om te kijken hoeveel ontsluiting je hebt. Vervolgens bespreken we jullie verdere wensen. Is de bevalling echt begonnen? Dan blijven we bij je en bellen we de kraamzorg ter ondersteuning.

Na de bevalling blijven we nog even. Als het nodig is, hechten we je. Maar ook houden we het vloeien in de gaten en kijken we de baby even goed na. Samen met de kraamverzorgster zorgen we ervoor dat jij weer fris en fruitig in een schoon bed ligt. Dat je kindje verzorgd is en goed gedronken heeft. Dat de rotzooi opgeruimd wordt en de was in de machine zit. En dat je vragen beantwoord zijn. Daarna kan voor jullie het grote genieten beginnen!

Onverwacht toch naar het ziekenhuis?
Wil je thuis bevallen? Maar zijn er problemen rondom je bevalling (te verwachten) zoals een kindje dat zich te vroeg aandient, geen helder vruchtwater of iets anders? Dan kan het beter zijn om toch naar het ziekenhuis te gaan. Dit gebeurt bij bijna 50% van de vrouwen die voor het eerst bevalt. Gelukkig gaat het maar bij 3% van die vrouwen om echte spoedgevallen, dus maak je vooral geen zorgen.

Nederland als koploper en uitzondering
Wist je trouwens dat in Nederland de meeste thuisbevallingen plaatsvinden van heel Europa? Ruim één op de acht bevallingen vindt namelijk thuis plaats, terwijl dat cijfer in de meeste andere Europese landen een stuk lager ligt. Ook zijn er landen waar thuisbevallen niet eens mogelijk is of erkend wordt. Of waarbij een thuisbevalling niet volledig door de verzekering gedekt wordt. Wat dat betreft hebben we hier dus een luxepositie.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT