Hoe herken je een miskraam?

Vaginaal bloedverlies of buikpijn zijn de eerste tekenen van een dreigende miskraam. Maar het patroon, de duur en de hevigheid kunnen verschillen. Bij bloedverlies blijft de kans dan ook groot dat de zwangerschap gewoon doorgaat en dat er uiteindelijk een gezond kindje wordt geboren.

Over het algemeen is het bloedverlies in de eerste week hevig; twee maandverbanden per uur doordrenkt met bloed zijn niet vreemd. Vaak gaat dit gepaard met bloedstolsels (donkerrode kleur en gladde vorm). En meestal krijg je ook last van buikpijn, die op de derde dag van het bloedverlies vaak het heftigst is. De pijn kan uitstralen tot in de rug of de bovenbenen, en kan zelfs op weeën lijken.

Na acht dagen verminderen de klachten meestal sterk. Ook nemen zwangerschapsverschijnselen of -gevoel zoals gespannen borsten en misselijkheid vaak vlak voor de miskraam af. Bij de helft tot driekwart van de vrouwen vindt de uitstoting van het vruchtje binnen één week plaats. Soms duurt deze periode langer. In de meeste gevallen is het vruchtje niet aanwezig of herkenbaar als een klein mensje, maar worden bloedstolsels met een vruchtzak gezien. Dit ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje met een vlezig omhulsel, dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed.

Wanneer het vruchtje is uitgestoten, nemen het bloedverlies en de buikpijn geleidelijk af. En na 1 week voel je je meestal lichamelijk al aanzienlijk beter. Als het vruchtje niet helemaal is uitgestoten, zullen het bloedverlies en de buikpijn tijdelijk ophouden, maar daarna weer terugkomen. We bespreken dan met je het vervolg. Als we denken dat de miskraam compleet is, laten we altijd na enkele weken een echo maken om te zien of de baarmoeder ‘schoon’ is.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT